Hoppa till sidans innehåll

Orange-Violett träningsgrupp


Här tränar vi orienteringsteknik och fysisk träning på orange och violett nivå, med målet att klara orange respektive violetta banor på tävling.:

Tävlings- och motionsklasser på orange nivå

  • U4: Utvecklingsklass 4 - här får du springa med skugga (endast för ungdomar)
  • ÖM5: Öppen motion 5 - här får du springa med skugga (ungdomar och vuxna)
  • H/D14: Herrar/Damer 14 år - här får du inte ha skugga med dig.

 

Tävlings- och motionsklasser på violett nivå

  • U5: Utvecklingsklass 5 - här får du springa med skugga (endast för ungdomar)
  • ÖM7: Öppen motion 7 - här får du springa med skugga (ungdomar och vuxna)
  • H/D16: Herrar/Damer 16 år - här får du inte ha skugga med dig.

Läs mer om tävlingklasserna under Tävling.

 

Allmänt om träningen på orange-violett nivå

Du börjar att träna och tävla i vit svårighetsgrad. Tränarna följer upp din utveckling och när du “är redo” kan du flytta upp och börja träna på gul nivå.

Som du ser i tävlingsklasserna befinner du dig i samma svårighetsgrad i ca 2 år, men det är helt individuellt och beror mycket på din ambition, ditt intresse och förutsättningarna i övrigt.

Du kommer att träna

  • Orienteringsteknik
  • Fysisk träning

 

Om orienteringsteknikträningen

När du lämnar gul nivå lämnar du också till stor del ledstångsorienteringen och börjar orientera efter kurvbilden och hållpunkter i terrängen. Skillnaden mellan orange och violett är främst att det inte finns säkra uppfångare bakom kontrollerna på violetta banor. Tränarna följer  upp din utveckling och när du “är redo” kan du flytta upp från orange till violett svårighetsgrad.

Teknikträningen rör främst förmågan att kunna läsa av kurvbilden och använda hållpunkter i terrängen på väg mot kontrollen. Att kunna hantera kompassen och läsa och översätta kartan under förflyttningen är viktigt här.

Orienteringstekniken på orange och violett nivå beskrivs kortfattat i utvecklingstrappans två steg:

 

På den orange-röda nivån ligger kontrollerna ofta helt utanför stigarna. Här får du lära dig att använda höjdkurvor, förfina tekniken att använda kompass och välja smarta vägar. (Bild Patrik Lander)

På violett nivå blir banorna längre och vi skall bli än duktigare på att läsa av och använda höjdkurvorna för att komma rätt. Här försvinner också uppfångande stigar mm bakom kontrollerna. (Bild Patrik Lander)

 

Förenklade checklistor för kunskapsmål på orangeröd och violett nivå

 

Om den fysiska träningen

Den fysiska träningen för orange och violett nivå omfattar löpning i terrängen och styrketräningsmoment som ger bra löpteknik och ork i svårläst terräng. Grundförutsättningen är att träningen skall vara jobbig - och ge tydliga resultat.

Syftet är att befästa träningsvanan som grund för den fortsatta utvecklingen som orienterare samt att ge en bra friskvårdseffekt. De vanor vi skapar som barn och ungdom tar vi lätt med oss in i vuxenlivet.

  

Uppdaterad: 05 AUG 2018 21:03 Skribent: Patrik Lander
Epost: This is a mailto link

Postadress:
OK Enen - Orientering
Box 160
74523 Enköping

Besöksadress:
Gånstagården
74948 Enköping

Kontakt:
Tel: 0706475604
E-post: This is a mailto link

Se all info