Hoppa till sidans innehåll

Vad behöver jag för att orientera?


Orientering är ingen utpräglad materielsport. Har man inte tävlingsambitioner med krav på pallplacering klarar man sig ganska bra med vardaglig utrustning.

Här beskriver vi det viktigaste att tänka på när det gäller utrustning. Fråga gärna några klubbkamrater om du är osäker.

 

Klädsel och skor

Klädseln skall enligt tävlingsbestämmelserna vara heltäckande på underkroppen. Orsaken till kravet på heltäckande klädsel är att minska riskerna för skador, insektsbett och smittspridning. Vanliga långa träningsbyxor och en t-shirt är tillräckligt.

Spring inte i kläder du är rädd om. Det är inte ovanligt att man fastnar i grenar eller taggbuskar som kan riva upp kläderna.

De flesta banor och träningsmoment för nybörjarna rör sig på stigar. Under de första åren klarar du dig bra med vanliga idrottsskor. Ju kraftigare mönster på sulan, desto bättre. När du blivit mer rutinerad kanske du väljer att köpa orienteringsskor som har bättre sulor, dobbar och är mer "vattentäta".

 

 Se till att du har bra skor...

 Bra skor underlättar när du klättrat i svårighetsgraderna...

 

Kompass

Som nybörjare använder vi främst kompassen för att passa kartan[1]. Efter något/några år, när börjar träna i gul svårighetsgrad, använder vi dem också för att ta ut kompassriktningar.

I början får du låna kompass, men vill du köpa en egen kan du naturligtvis göra det. En bra nybörjarkompass kostar från ca 250 kr. Det finns ett flertal olika varianter och det är klokt att prova sig fram innan man köper en egen. Det vanligaste är dock att man använder en s k tumkompass, även om många föredrar den gamla hederliga linjalkompassen.

 

tumkompassli

 Till vänster en tumkompass och till höger en linjalkompass. Klubben har tumkompasser för utlåning till nybörjare.

 

Löparbrickor

Nuförtiden stämplar man inte med de gamla stiftklämmorna som gjorde ett mönster i papperet. Idag använder vi elektronisk stämpling. Löparen har en löparbricka, ofta kallad "pinne” – egentligen ett elektroniskt minneschip – som registrerar när du stämplar. Stämplingen sker i en kontrollenhet som läser in kontrollens nummer och tid för stämpling på ”pinnen”. När man kommer i mål läses informationen ur ”pinnen” ut till en dator som kontrollerar att man varit vid rätt kontroller. Den räknar också ut hur lång tid vi varit ute på banan, och tiden mellan kontrollerna.

Du får låna ”pinne” av klubben under de första åren. Innan start registrerar du ”pinnen” med ditt namn. Man kan också hyra en pinne på de flesta tävlingar, eller köpa en egen. De är dock ganska dyra, så vänta till dess du vet att orientering är sporten för dig. Du kan läsa mer om stämplingssystemet på www.sportident.se.

 

löparbricka

Så här stämplas kontrollerna idag. Löparbrickan ("pinnen") är ett elektroniskt minneschip som förs ner i kontrollenheten där kontrollens identitet lagras. Du får som nybörjare låna pinne av klubben.

 

Utrustning att ta med till tävling

Som du kanske förstått är orienterare ett segt släkte, för vilka väder och vind är ovidkommande... Vädret brukar inte påverka antalet deltagare på tävlingar, och att duscha utomhus är sällan ett bekymmer ens tidigt på våren eller sent på hösten.

Till tävling bör du ändå ta med utrustning så att tillvaron blir så dräglig som möjligt. Här följer ett antal bra saker att ha med:

 • Stolsryggsäck att packa utrustningen i - helst med regnskydd
 • Fällstol/liten pall - om du inte har stolsryggsäck
 • Fullständigt ombyte - kärren är blöta även i vackert väder
 • Torra skor
 • Duschhandduk och övrig hygienutrustning
 • Vattenflaska
 • Plåster, skavsårstejp och ev astmamedicin
 • Något att äta, även om mat oftast finns att köpa på tävlingsplatsen
 • Orienteringsskor
 • Kompass
 • SI-pinne
 • Pengar till parkering (oftast 20 kr) och mat

 [1] Passa kartan = rikta kartans norr mot verklighetens norr (som visas av kompassnålen).

Uppdaterad: 13 MAJ 2017 15:37
Skribent: Patrik Lander
Epost: This is a mailto link

Postadress:
OK Enen - Orientering
Box 160
74523 Enköping

Besöksadress:
Gånstagården
74948 Enköping

Kontakt:
Tel: +46 76 1051988
E-post: This is a mailto link

Se all info