Hoppa till sidans innehåll

Brännskogstestet åk 6/9


Vad är Brännskogstestet?

Brännskogstestet genomförs årligen i maj månad och examinerar enligt betygskraven i orientering för åk 6 och 9 enligt Lgr 11.

Brännskogstestet genomförs som "vanlig" orienteringstävling i Brännskogen, d v s skogen i anslutning till Gånstagården. Banorna läggs med svårighetsgraderna Grön, Vit och Gul enligt Svenska Orienteringsförbundet. För varje svårighetsgrad (färg) finns fem olika banor.

 

Eleven väljer själv svårighetsgrad

Eleven väljer själv svårighetsgrad beroende på kunskaper och ambition. Resp klasslärare anmäler därefter sin klass med angivna färgval. 

På examinationsdagen erhåller klassläraren en påse med nummerlappar och de löparbrickor som registrerats på respektive elev. Det är viktigt att läraren och eleven kontrollerar att nummerlapp och löparbricksnummer överensstämmer med klassens startlista - och att svårighetsgraden är den rätta.

Starten sker med s k minutstart, d v s varje minut startar en löpare i varje svårighetsgrad. Innan start fördelar sig klassens elever på respektive startfålla (grön, vit eller gul). Vid start tilldelas eleven karta med rätt färg, men med slumpat bannummer (t ex grön bana 2). Detta gör att incitamenten att "ta häng" på framförvarande löpare i samma klass minskar - då det är högst osannolikt att de har samma bana. Eleven tvingas i högre utsträckning orientera själv - efter eget huvud.

Vid startstämpling börjar tiden att gå. Stämplingarna vid kontrollerna registreras på elevens löparbricka med tid och kontrollens identitet (nummer). Vid målstämpling stannar eleven tid - och han/hon går till sekretariatet som läser ur löparbrickan och eleven får ett resultat.

Löparbrickan återlämnas till OK Enen vid sekretariatet. Karta och nummerlapp får behållas.

 

Övrigt

Vid sekretariatet finns också information om OK Enen för den som är fortsatt intresserad av orientering.

Inbjudan skickas till samtliga skolor i kommunen. Brännskogstestet genomförs i maj månad, samtidigt som skolmästerskapet i orientering.

Pris: 10 kr/elev

Uppdaterad: 10 SEP 2018 22:11 Skribent: Patrik Lander
Epost: This is a mailto link

Postadress:
OK Enen - Orientering
Box 160
74523 Enköping

Besöksadress:
Gånstagården
74948 Enköping

Kontakt:
Tel: +46761051988
E-post: This is a mailto link

Se all info