Hoppa till sidans innehåll

Vad innebär grön/vit nivå?


Grön nivå

När man börjar med orientering börjar man på den gröna nivån. Beroende på vilken ålder du är i kommer du ganska snabbt att lämna grön och gå över i vit nivå – som är lite svårare.

På den gröna nivån lägger vi grunden. Vi förstår vad en karta är, vad den visar och vad den inte visar. Vi lär oss hur vi skall hålla kartan så att vi kan använda den för att se hur vi skall förflytta oss. Även om vi bara deltar i motionsklasser måste vi också känna till hur det fungerar på en tävling – vad händer innan start, hur vi stämplar kontrollerna, vad vi skall göra när vi kommit i mål.

Banor på grön nivå innebär att man följer ledstänger, d v s stigar, ängskanter, stenmurar, kraftledningar, bäckar/diken mm. Ledstången är alltså något att ”hålla oss i”, precis som ledstången i trappan hemma. Klurigheterna ligger i att vi ibland byter ledstång, t ex där en stig korsar ett dike eller då vi följer ett staket på väg till den stig vi skall följa därefter.

Kontrollerna på en grön bana ligger på ledstången. Vi behöver alltså inte leta ute i terrängen.

Det finns inga tävlingsklasser på grön nivå, bara motionsklasser. För barn/ungdomar är klasserna Inskolning (Inskoln) och Utvecklingsklass 1 (U1). Skillnaden är egentligen bara att i U1 sker tidtagning medan Inskoln bara kräver godkänt - d v s att du stämplat alla kontroller i rätt ordning.

 

Läs mer om mål och kunskapskrav här:

Svenska Orienteringsförbundets checklista för GRÖN nivå

 

Vit nivå

Den vita nivån bygger på att du behärskar grön nivå. Det som tillkommer på vit nivå är enklare avståndsbedömning, d v s att kunna avgöra på kartan ungefär hur långt vi skall springa till nästa kontroll. Vi skall också kunna följa lite otydligare ledstänger, och kunna ta enkla genvägar över öppet område – och veta vad vi skall sikta mot.

Kontrollerna på vit nivå ligger ofta en liten bit ut i terrängen men fortfarande nära ledstången. Här blir klurigheten att hänga med på kartan och veta när man närmar sig kontrollen.

På vit nivå finns både motions- och tävlingsklasser. Utvecklingsklass 2 (U2) och Öppen Motion 3 (ÖM3) är motionsklasser, medan H/D10 är tävlingsklassen på vit nivå.

 

Läs mer om mål och kunskapskrav här:

Svenska Orienteringsförbundets checklista för VIT nivå

 

Uppdaterad: 04 JAN 2017 13:05 Skribent: Patrik Lander
Epost: This is a mailto link

Postadress:
OK Enen - Orientering
Box 160
74523 Enköping

Besöksadress:
Gånstagården
74948 Enköping

Kontakt:
Tel: 0706475604
E-post: This is a mailto link

Se all info