Hoppa till sidans innehåll

Märken & priser


Hur premierar vi våra barn och ungdomar?

Vårt system för premiering börjar redan vid de yngsta deltagarna, i den ålder då märken, medaljer och diplom betyder mycket. Vi har egna utmärkelser, men vi använder också av Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) fastställda. 

Följande utmärkelser kan Du erövra:

 • Diplom för fullföljd nybörjarkurs. SOFT mall. Tilldelas alla som fullföljt nybörjarkursen. Efter begäran tilldelas även de som genomfört nybörjarkurs tidigare.
 • Guldspiken. Tilldelas den ungdom, max 12 år, som "kämpat bäst och utvecklats mest" under året. Årets Guldspiken utdelas vid klubbens årsfest.
 • Guldskruven. Tilldelas den ungdom, 12-16 år, som "kämpat bäst och utvecklats mest" under året. Guldskruven utdelas vid klubbens årsfest.
 • Svensk Orienterings utvecklingsmärke. Märkena finns i valörer motsvarande svårighetsgraderna (se vidare nedan).
 • Ungdomens tävlingsmärke. Märket finns i valörerna Järn, Brons, Silver, Guld, Elit och Mästare och tilldelas den enskilde löparen efter att på tävling godkänd av SOFT uppnått respektive märkeskriterie (se vidare nedan).

 

Utvecklingsmärken

Utvecklingsmärkena är framtagna av Svenska Orienteringsförbundet. De visar att du klarar av de olika momenten i din svårighetsgrad. För att erövra utvecklingsmärkena genomför du en bana i din svårighetsgrad på tävling. Banan kan vara i utvecklingsklass, motionsklass eller tävlingsklass.

 • Kotten: Grön svårighetsgrad
 • Igelkotten: Vit svårighetsgrad
 • Ugglan: Gul svårighetsgrad
 • Räven: Orange/Röd svårighetsgrad
 • Björnen: Violett svårighetsgrad
 • Älgen: Svart svårighetsgrad

Här kan du läsa mer om utvecklingsmärkena

 

Ungdomens tävlingsmärke

Ungdomens tävlingsmärke med tillhörande premieringsbestämmelser är framtagna av Svenska Orienteringsförbundet, SOFT. Märket erövras genom att uppfylla meriteringskraven på en tävling godkänd av SOFT, d v s de nationella tävlingar som är upplagda i Eventor.

OK Enens syfte med att dela ut järnmärken är att uppmärksamma den som genomfört tävlingspremiär och blivit godkänd. Järnmärkena delas ut vid våravslutningen samt vid årsfesten i november.

Övriga valörer syftar till att premiera det bästa tävlingsresultatet som löparen uppnått under året. Dessa valörer delas därför endast ut vid årsfesten i november, då tävlingssäsongen är slut.

Tidskraven för respektive märke är vinnartiden i den klass man tävlat i, plus procentsatsen i tabellen nedan. Som synes blir tidskraven allt snävar både för högre valörer och högre tävlingsklasser.

 

Ovan: Meriteringskraven för Ungdomens tävlingsmärke. I den vänstra kolumnen visas i vilka tävlings- och motionsklasser som man kan erövra märket. I de övriga kolumnerna visas meriteringskraven.

 

Exempel:

Vinnartiden i D12 var 20,00 minuter. Lisa deltar i D12 och kommer godkänd i mål på 30,00 minuter. Kraven för bronsmärket är vinnartiden plus 50% d v s 30 minuter. Kraven för silvermärket är vinnartiden plus 30% d v s 26 minuter. Lisa klarar alltså precis kraven för bronsmärket, men inte silvermärket. 

 

Vill du läsa mer om principerna för utdelning av tävlingsmärken - ladda ner Tävlingsmärken för ungdom.

 

Uppdaterad: 17 SEP 2018 09:31 Skribent: Patrik Lander
E-post: This is a mailto link

Postadress:
OK Enen - Orientering
Box 160
74523 Enköping

Besöksadress:
Gånstagården
74948 Enköping

Kontakt:
Tel: 0706475604
E-post: This is a mailto link

Se all info