Hoppa till sidans innehåll

Tävla med barn/ungdom


Vad är en tävling?

Träningen går ut på att skapa förutsättning för att kunna tävla - men tävlandet skall ske på barnets villkor. Träningsfilosofin beskrivs under fliken Träningsfilosofi.

Här beskriver vi kortfattat vad tävling är - och inte är.

  • En tävling är en aktivitet där den arrangerande klubben erbjuder både tävlingsbanor i s k åldersklasser och öppna banor (motionsbanor).
  • Tävlingar kan vara nationella (öppna för alla i hela landet), distrikts- (öppna för medlemmar i distriktets klubbar) eller klubb-/närtävlingar.
  • Nationella tävlingar med 500-1000 deltagare är något av orienteringens absoluta höjdpunkter. Kartor och banor är i toppklass, klubben sitter samlat vid arenan, det finns servering mm på plats.
  • Även om du väljer en öppen bana på tävling springer du på riktigt och utvecklas också på riktigt.
  • Att åka på tävling är en bra familjeaktivitet, det finns banor för alla, "miniknat" och barnpassning för de allra minsta.
  • De nationella tävlingar vi oftast åker på ligger i Uppland eller i angränsande distrikt, även om det är många som åker längre också.
  • Vi försöker alltid samåka eller köra tillsammans till tävlingarna - och sitta tillsammans på arenan.
  • Du måste inte springa i samma klass varje tävling. Du kan t ex välja att tävla i ålderklass på en tävling - och springa en öppen bana på nästa. 
  • Anmälan till tävlingar sker alltid i Eventors tävlingskalender.
  • Här ser du kommande tävlingar och vilka Enenlöpare som anmält sig till dessa (uppdateras i realtid).

 

Här nedan följer en enkel kronologisk beskrivning av hur en tävlingsdag kan se ut.

 

På väg till tävlingen

I PM för tävlingen finns vägbeskrivning till tävlingsplatsen. Vid prioriterade tävlingar finns möjlighet till kolonnkörning. Vi startar då från Gånstagården - och avmarsch sker på utsatt tid - d v s utan s k akademisk kvart.

Ofta är sista vägen till tävlingsplatsen också skyltad. Parkering sker i allmänhet lite fältmässigt ute på gärden. Där anvisas du plats och betalar parkeringsavgift (oftast 20 kr). 

Från parkering är det en sträcka att gå till tävlingscentrum/arena där också målet är beläget.

 

På arenan (tävlingscentrum)

På arenan finns det gemensamma målet samt markerad väg till startplatsen. Längs upploppssträckan mot mål samlas klubbarna under sina flaggor och hejar på sina kamrater. På arenan finns också sekretariat, bajamajor, dusch i det fria, barnpassning, miniknat, marketenteri och oftast också någon fältmässig idrottsbutik där du kan köpa orienteringsutrustning.

På arenan letar vi upp OK Enens klubbflagga. Ofta brukar vi samlas vid upploppssträckan precis invid målet. Då kan vi heja på alla våra kamrater.

Startplatsen ligger i sin tur ytterligare en bit från arenan, i vissa fall upp till en kilometer. Springer du i åldersklass beger du dig till startplatsen i god tid. Springer du i öppen klass har du fri starttid och kan bege dig till starten när du är mogen.

 

Vägen mot startplatsen bjuder på fina möjligheter till uppvärmning, här O-ringen i Sälen 2016. (Bild: Patrik Lander)

 

 

Vid startplatsen

Vid startplatsen letar du upp den startfålla som är märkt med “din” klass. Där skall du också “tömma” och “checka” din löparbricka.

Springer du åldersklass är startfållan indelad i tre delar. Tre minuter innan start kliver du in i första delen där du checkas av mot startlistan. Två minuter innan kliver du in i nästa del där du kan ta en kontrollbeskrivning. En minut innan går du in i sista delen och väntar på startsignalen. När signalen går får du ta din karta - och tiden startar.

 

I startfållan kollas du av mot startlista, får kontrollbeskrivning, karta - och startsignal. Bild från Silverjakten i Sala 2015. (Bild: Patrik Lander)

 

I de öppna klasserna är det enklare. Du checkas av mot startlistan, och därefter får du direkt ta din karta och kontrollbeskrivning. Du har tid att läsa in dig och när du känner dig mogen startstämplar du och ger dig iväg.

 

Spänningen stiger i startfållan för H12! På bockarna finns lösa kontrollbeskrivningar för respektive klass. Bortom bockarna finns nästa del av fållan, där du får din karta. Efter det är det bara att vänta på startsignalen! Bild från Närkekvartetten 2015. (Bild: Patrik Lander)

 

 

Nu kör vi!

Du passerar startpunkten och sedan besöker du alla kontroller. Den sista kontrollen och upploppet är gemensam för alla klasser. Här möter du ung som gammal, elit som motionär. 

När du givit allt och målstämplat följer du fållan till utstämplingen. Där läses din löparbricka ur och du får en resultatremsa. Med utstämplingen vet också arrangören att just du kommit i mål, och att inget eftersök behöver sättas igång.

Efter att ha givit allt på upploppet målstämplar du och din tävlingstid stoppas. Nu kan du andas ut och stappla vidare till utläsningen där du får resultatremsan och beskedet om du är godkänd eller inte. Eskilstuna Weekend 2017. (Bild: Patrik Lander)

 

 

När du målstämplat

När du stämplat ut och fått din resultatremsa går du  med all sannolikhet till dina kamrater och vilar ut, dricker lite och jämför din karta med övrigas (det finns nog ingen orienterare som inte börjar diskutera vägval och svårigheter efter målgång).

Naturligtvis ropar och hejar du på de Enenlöpare som kommer in efter dig. Vi brukar säga att vi har Upplands mest högljudda hejaklack...

 

 

Efter målgång följer det obligatoriska jämförandet av kartor och banor. "Du skulle sett när jag kom till 4:an...". Eskistuna Weekend 2017. (Bild: Patrik Lander)

 

Sannolikt följer du skyltningen på arenan och letar upp utomhusduscharna och byter om till "vanliga" kläder. 

Du gör troligen också ett besök i marketenteritältet för att få dig en hamburgare, wok eller bara något godis.

När du känner dig mätt, både på intryck och mat, är det dags att gå till bilen och åka hem - med bitterljuva minnen av smärta, ansträngning, förbannelser, glädje och upprymdhet. Du kommer att sova gott i natt...

Uppdaterad: 14 JUN 2020 10:03 Skribent: Patrik Lander
E-post: This is a mailto link


Föreningsutmaningen logga.jpg


 Stöd OK Enen 

när du handlar på nätet!

Sponsorhuset 


Sponsorer

boka-logo-150px.png
OK Enen låter skolor boka orienteringsutrustning med ett bokningssystem från Boka.se

Sparbanken i Enköping

Taxi Enköping

Rölunda Gård

Enköpings VVS & Värme

Viking Line

Oudit Revision


Postadress:
OK Enen - Orientering
Box 160
74523 Enköping

Besöksadress:
Gånstagården
74948 Enköping

Kontakt:
Tel: 0706475604
E-post: This is a mailto link

Se all info