Hoppa till sidans innehåll

Nybörjarkurs - rätt vägval i Coronatid!


Nybörjarkurser för barn och vuxna

Ja, vi genomför årets kurser, såvida inte folkhälsomyndigheten och/eller riksidrottsförbundet ger ut riktlinjer som säger annat. Välkommen med din anmälan! 

Varje vår arrangerar vi nybörjarkurser för de som är nyfikna på orientering. Vi genomför en kurs för barn 8-12 år och medföljande förälder samt en kurs för ungdomar 13- år och vuxna. Kurserna genomförs samtidigt.

Målet med våra nybörjarkurser är att Du skall bli så duktig att Du kan fullfölja en enkel orienteringsbana i motionsklass - och att Du tycker det är så roligt att du vill lära dig mer. Du är också väl rustad att delta i OK Enens träningsverksamhet - och följa med oss ut på olika tävlingar mm.

Vill du läsa mer om orientering för nybörjare - ladda ner dokumentet Orientering för nybörjare.

Länk till anmälan till 2020 års vuxennybörjarkurs.

Länk till anmälan till 2020 års barnnybörjarkurs.

matilda oringen

Gör som Matilda - gå nybörjarkurs och spring O-ringen i OK Enens färger!

 

Kurserna i stort

Nybörjarkurserna genomförs i två delar. Under en helg lär vi oss grunderna. Därefter åker vi gemensamt på Silverjakten i Sala - en orienteringstävling där vi tillämpar det vi lärt oss. 

Utbildningsdelen
Vi börjar  med att gå igenom målen för gröna och vita banor, så att du skall förstå vad du skall kunna. Då passar vi samtidigt på att gå igenom hur en karta är uppbyggd, viktiga karttecken och begrepp samt hur man skall hålla kartan

Därefter lär vi oss hur man stämplar vid start, kontroller och mål. Efter det genomför vi en enkel kartpromenad runt Gånstagården där vi gemensamt läser kartan och jämför med verkligheten - och stämplar vid start, kontroller och "målgång".

Sedan följer ett antal praktiska och teoretiska övningar både vad gäller kartläsning och orientering. Vi genomför också en enkel orientering, på grön och vit bana, där du får prova på alla moment med åtgärder vid start, vid kontroller och vid mål.

Avslutningsvis går vi igenom klubbens verksamhetsöversikt, och hur man anmäler sig och deltar i träningar och orienteringsarrangemang. Vi går också igenom vad som händer under tillämpningsdelen - under Silverjakten. Utöver det försöker vi naturligtvis också svara på uppkomna frågor om allt mellan himmel och jord.

 

Tillämpningsdelen
Det vi aldrig kan göra under utbildningsdelen, det gör vi under tillämpningsdelen. Här åker vi iväg på vår första riktiga orientering, nämligen Silverjakten i Sala. Silverjakten genomförs årligen den 1/5. Här upplever vi storheten med ett riktigt bra orienteringsarrangemang; en riktig arena, tydlig start och målgång, dusch och toaletter samt servering och försäljning av orienteringsutrustning. 

Våra ledare kommer att lotsa dig igenom tillämpningsdelen, så att du har en positiv upplevelse när dagen är slut

 

Om 2020 års nybörjarkurs

Barn och vuxna:
Kursen genomförs med en barngrupp (8 till ca 12 år) och en vuxengrupp (13 år och äldre). Grupperna jobbar parallellt och vi äter och fikar tillsammans. Det som skiljer är främst pedagogiken - där de yngsta har delvis andra behov.

 

Kursmål:
Målet  är att du efter genomförd nybörjarkurs skall:

  • kunna ta dig runt på nybörjarbanor, så kallade gröna banor (gäller barngruppen)
  • kunna ta dig runt på gröna, vita och gula orienteringsbanor (gäller vuxengruppen)
  • klara av de kartläsnings- och orienteringsmoment som ingår i gröna (vita och gula) banor
  • kunna delta i ordinarie tränings- och tävlingsverksamhet, i motionsklass eller tävlingsklass
  • förstå hur orienteringssäsongen ser ut, och hur man anmäler sig till tävlingar och arrangemang.

 

Inga förkunskaper krävs!
Du behöver inga förkunskaper! Kursen innehåller viss teori och läsning av information på kartan. Därför är kravet är att barnen skall kunna läsa relativt obehindrat och behärska tresiffriga tal.

 

Detaljer

Tider: Ej fastställt (utbildningsdelen) samt 1/5 (tillämpningsdelen)
Maximalt antal deltagare: 14 barn (plus 14 föräldrar) i barngruppen, och 12 i vuxengruppen.
Plats: Gånstagården
Utrustning: Oömma kläder inkl ombyte (det kan ju regna)
Förplägnad: Lunch och fika ingår
Kostnad: 150 kr swishas till nr 123 627 86 26 innan kursstart. Priset inkluderar medlemskap året ut samt kurslitteratur samt anmälningsavgifter till Upplandscupen (tävlingsintroduktion för nybörjare).
Sista anmälningdag: Ej fastställt
Kallelse: Sänds ut omedelbart efter påsk

 

Föräldrar
Deltagare i barngruppen skall under hela kursen följas av en förälder. Även om vi bara följer stigar och andra tydliga ledstänger skall barnet inte vara helt ensam, utan alltid kunna få stöd av en vuxen. 

Vill du som förälder själv lära dig orientera följer du med ditt barn. Övriga vuxna deltar i vuxengruppen.

Varmt välkommen!

 

 

 

Uppdaterad: 01 SEP 2018 18:52 Skribent: Patrik Lander
Epost: This is a mailto link

Postadress:
OK Enen - Orientering
Box 160
74523 Enköping

Besöksadress:
Gånstagården
74948 Enköping

Kontakt:
Tel: 0706475604
E-post: This is a mailto link

Se all info