Hoppa till sidans innehåll

Vilka prylar behöver jag?


Orientering är ingen utpräglad materielsport. Har man inte tävlingsambitioner med krav på pallplacering klarar man sig ganska bra med vardaglig utrustning.

Här beskriver vi det viktigaste att tänka på när det gäller utrustning. Fråga gärna några klubbkamrater om du är osäker.

 

Klädsel och skor

Klädseln skall enligt tävlingsbestämmelserna vara heltäckande på underkroppen. Orsaken till kravet på heltäckande klädsel är att minska riskerna för skador och smittspridning. Vanliga långa träningsbyxor och en t-shirt är tillräckligt.

Spring inte i kläder du är rädd om. Det är inte ovanligt att man fastnar i grenar eller taggbuskar som kan riva upp kläderna.

Under de första åren klarar du dig bra med vanliga idrottsskor. Ju kraftigare mönster på sulan, desto bättre. När du blivit mer rutinerad kanske du väljer att köpa orienteringsskor som har bättre sulor, dobbar och är mer "vattentäta".

 

 Se till att du har bra skor...

 Bra skor underlättar när du klättrat i svårighetsgraderna...

 

Kompass

I början får du låna kompass, men vill du köpa en egen kan du naturligtvis göra det. En bra nybörjarkompass kostar från ca 450 kr. Det finns ett flertal olika varianter och det är klokt att prova sig fram innan man köper en egen. Det vanligaste är dock att man använder en s k tumkompass, även om många föredrar den gamla hederliga linjalkompassen.

Vid ungdomsträningarna använder vi uteslutande tumkompasser.

 

tumkompassli

 Till vänster en tumkompass och till höger en linjalkompass. Klubben har tumkompasser för utlåning till nybörjare.

 

Löparbricka/SI-pinne

Idag stämplar man inte med de gamla stiftklämmorna som gjorde ett mönster i papperet. Nu använder vi elektroniska s k löparbrickor, ofta kallad "SI-pinne” (egentligen ett minneschip) som registrerar när du stämplar.

Du får låna ”pinne” av klubben det första året. Det är dock ett omständligt förfarande eftersom pinnen registreras med löparnamn. 

Du kan läsa mer om stämplingssystemet på www.sportident.se.

 

löparbricka

Så här stämplas kontrollerna idag. Löparbrickan ("pinnen") är ett elektroniskt minneschip som förs ner i kontrollenheten där kontrollens identitet lagras. 

 

Klubbkläder

Att ha en egen tävlingströja och kanske en jacka är viktigt för identiteten. Vi har ett tiotal tröjor för barn i lager. Efter nybörjarkursen kan du köpa en. 

Tröjorna är omständliga att ta fram. Oavsett om storleken är XS eller XXL skall de ha exakt samma mönster. Det innebär att bild och text ibland måste anpassas vid tillverkning. Detta gör att klubbkläderna blir relativt dyra. Vid beställning måste vi dessutom ha ett minsta antal för att få anständiga priser.

 

Utrustning att ta med till tävling

Som du kanske förstått är orienterare ett segt släkte, för vilka väder och vind är ovidkommande... Vädret brukar inte påverka antalet deltagare på tävlingar, och att duscha utomhus är sällan ett bekymmer ens tidigt på våren eller sent på hösten.

Till tävling bör du ändå ta med utrustning så att tillvaron blir så dräglig som möjligt. Här följer ett antal bra saker att ha med:

 • Stolsryggsäck att packa utrustningen i - helst med regnskydd
 • Fällstol/liten pall - om du inte har stolsryggsäck
 • Fullständigt ombyte - kärren är blöta även i vackert väder
 • Torra skor
 • Duschhandduk och övrig hygienutrustning
 • Vattenflaska
 • Plåster, skavsårstejp och ev astmamedicin
 • Något att äta, även om mat oftast finns att köpa på tävlingsplatsen
 • Skor att orientera i
 • Kompass
 • SI-pinne
 • Pengar till parkering (oftast 20 kr) och mat

 Uppdaterad: 13 JUL 2018 21:40 Skribent: Patrik Lander
E-post: This is a mailto link


Föreningsutmaningen logga.jpg


 Stöd OK Enen 

när du handlar på nätet!

Sponsorhuset 


Sponsorer

boka-logo-150px.png
OK Enen låter skolor boka orienteringsutrustning med ett bokningssystem från Boka.se

Sparbanken i Enköping

Taxi Enköping

Rölunda Gård

Enköpings VVS & Värme

Viking Line

Oudit Revision


Postadress:
OK Enen - Orientering
Box 160
74523 Enköping

Besöksadress:
Gånstagården
74948 Enköping

Kontakt:
Tel: 0706475604
E-post: This is a mailto link

Se all info