O-Ringen i Örebro

  • 22 jul 2010

Lättframkomlig barrskog i det väg- och stigfattiga Kilsbergen och gles, snabblöpt skog i Käglan-området möter orienterarna i årets O-Ringen. Området i Dovra bjuder på tunga kärr och blanka sjöar och däremellan visträckta barrskogar. Terrängen kommer att vara utmanande för många orienterare i O-Ringen 2010.

Fem etapper springs i skogarna kring Örebro. Första etappen avgörs redan söndagen den 25 juli. Deltagarna har en vilodag under onsdagen. Sista etappen avgörs med jaktstart fredagen den 30 juli på campusområdet vid Örebro Universitet. Skogen kallas Markaskogen och har flack terräng med måttlig detaljering, bitvis lättframkomlig med tätt stigsystem. Trots det kan det bli klurigt!

Till årets upplaga av O-Ringen kommer ett 20-tal orienterare från OK Enen att delta.

Den enda som springer elitklass från Enköping är Sofia Forngren, OK Enen. Hon springer D18 Elit. Sofia har tyvärr varit skadad under stora delar av året men är just nu skadefri och bör kunna genomföra etapperna med ett jämnt och bra resultat. Hon hoppas att hennes goda orienteringsteknik ska vara utslagsgivande.

Av etapperna är en etapp medeldistans medan övriga är långdistans. För D18 Elit innebär det mellan fem och sju kilometers orientering varje etapp.

Sofia går på IGU, Idrottsliga Gymnasieutbildningar i Uppland, där hon har Gunilla Svärd som tränare. Tidigare i sommar har hon deltagit i ett orienteringsläger för juniorer i Sälen. Där kunde elitjuniorer träffa landslagslöpare och få genomgång och uppföljning efter träningarna. En bra uppladdning inför O-Ringen!

Övriga enköpingsorienterare kan ha inbördes tävlingar. I klassen D18 Lång kan systrarna Lisa och Julia Andersson, OK Enen, göra upp om bästa enköpingsresultat. I klassen H21 Kort kan Jesper Ackelman och Kristoffer Larsson, OK Enen, ha en internt strid om bäst i klubben.

Årets O-Ringen har lockat cirka 11 000 orienterare från hela världen till Örebro som också kommer att ha världens största camping.