Hundratals skolbarn hittade rätt

  • 17 maj 2014

Artikel från Enköpings-Posten, 2014-05-17: Skolbarn i årskurs fyra till sex samlade på fredagen i Vattenparken för att göra upp om vilken klass som är bäst på att orientera.

På fredagen sprang över 400 barn från åtta olika skolor i mål efter att ha sprungit en två kilometer lång orienteringsbana i Vattenparken.

– Jag springer mest för att det är roligt men lite för att vinna också, det är roligt att tävla, säger Hedda Settergren.

Förutom förra årets skolmästerskap har hon tillsammans med klassen orienterat en gång tidigare.

– Men banan var ändå ganska lätt, ofta gick det att se kontrollerna, berättar Johathan Krantz.

Lätt bana

Svårigheten var något Kenta Hällbom från OK Enen tog upp när han greppade mikrofonen för att annonsera dagens vinnare. Kanske är alla så duktiga att nästa års tävling behöver en svårare bana reflekterade han.

– Annars tycker jag allt flyter på väldigt bra. Vi har fått en stor rutin på att organisera de här tävlingarna. I vanliga tävlingar vi arrangerar tar det sina 3-4 timmar för alla att starta och gå i mål men nu måste vi vara klara till elva så barnen hinner tillbaka till skolorna för att äta lunch, säger Kenta Hällbom.

Rutinen sträcker sig tillbaka till 2005 då första tävlingen arrangerades. Ett av tävlingens framgångsrecept är det fina vädret. Under åren har de bara haft regn under en tävling.

– Hemligheten är att ha bra kommunikation med vädergudarna, inte gnälla när det är dåligt väder utan acceptera och njuta när det är fint, säger Kenta Hällbom finurligt.

Viktigt att röra på sig

Hällbom jobbar också inom skolans värld och tycker därför det är viktigt att barnen får komma ut och orientera.

– För att stimulera det kreativa organet i hjärnan så att barnen kan lära sig behöver de den grovmotoriska träningen, dessutom tycker de det är väldigt roligt och är jätteduktiga, säger Kenta Hällbom.

Och vilken skola vann mästerskapet då? Jo för första gången fick Lillkyrka kliva högst upp på prispallen och ta hem vandringspokalen i väntan på nästa års tävling.

 

 

Alexander Carlsson
redaktionen@eposten.se
0171-41 46 00