Tisdagsträning 13/9

  • 11 sep 2016

Nybörjarbanläggarna Morten Ingwersen och Patrik Lander inbjuder till tisdagsträning i området strax söder SYCKLINGE-NEDERBY en knapp mil söder ENKÖPING. Allt kan alltså hända... Vill man kan man starta redan från 1745!

Vägbeskrivning från Gånstagården:

Kör mot Vallby kyrka. Ca 300 m norr om Vallby kyrka – sväng höger mot Sycklinge.

Efter ca 1,4 km – håll vänster mot Nederby och fortsätt drygt 800 meter.

Där vägen går in i skogen ligger start/mål.

För vägbeskrivning på Eniro:

Sök vägen från GÅNSTAGÅRDEN via VALLBY BY 7 till SANDVIK.

Vägmärkning:

Orienteringsskärmar från avfarten norr Vallby kyrka.

 

Mål och syfte:

Målet med grön bana är att löparen skall kunna jämföra ledstängernas beskaffenhet i verkligheten med hur de ritats på kartan - samt att vara uppmärksam på de vägval som måste göras.

Målet med gul bana är att löparen skall kunna kunna följa tydliga kurvbilder och låglinjer utan ledstång. Löparen skall också vänja sig med att lyfta blicken och avspana terrängen längre fram i syfte att kunna följa kurvbilden.

Målet med orange bana är att med kompass kunna grovorientera samt kunna finorientera i mindre tydlig kurvbild.

Målet med röd bana är att vidmakthålla befintliga kunskaper samt att ge återkoppling om kartans aktualitet (behov av uppdateringar).

 

Terrängen:

Terrängen i stort är bitvis kuperad med ett rikt stig- och vägnät med tomtmark. Viss avverkning har skett i området sedan kartan ritades. I områdets mellersta och östra delar ganska flackt med stora åkermarker i öster.

Grön bana: Bitvis kuperad terräng med tydliga ledstänger. Vissa stigkorsningar otydliga p g a att anslutande stigar är igenvuxna. Detta påverkar dock inte vägvalen. Ca 2 km.

Gul bana: Bitvis kuperad terräng i banans västra del med tydlig kurvbild att orientera efter. En kontroll kräver att man följer en liten låglinje/sankmark i ca 100 m i terrängen. Ca 2,3 km.

Orange bana: Bitvis kuperad terräng i banans västra och mellersta del. Delvis igenväxt terräng som på ett ställe kräver grovorientering med kompass innan övergång till lättare finorientering. Ca 3,5 km.

Röd bana: Bitvis kuperad  och detaljrik terräng i sydvästra delen av banan. Nordöstra delen av banan är flack och relativt detaljfattig men med ett rikt stig- och vägnät. Ca 6,2 km.

 

Övrigt:

Inga SI-enheter behövs.

Kompasser finns att låna.

Vår strävan är för de som springer gul och orange bana gå igenom kartan och de kluriga ställena innan start. Det är tillåtet att springa två och två.