Rapport från Barntränarutbildning...

  • 8 nov 2016

Svenska orienteringsförbundet genomför genomför regelbundet ett antal högkvalitativa utbildningar med olika inriktning. Jag deltog helgen den 4-6/11 i en barntränarutbildning (BTU) med inrik...

....mot träning av barn i grön, vit och gul svårighetsgrad, d v s upp till 12 år. Utöver barntränarutbildning genomför SOFT också ungdomstränarutbildning, för ungdomar mellan 12 och 16 år samt ett antal andra kurser för banläggare mm.

"Det är ju två T i Tvetaberg"

Platsen ligger utanför Södertälje. En del känner igen frasen ”det är ju två T i Tvetaberg.” från filmen ”Repmånad”. Det var således med stort intresse en f d militär reste till Tvetaberg…

Teori, praktik, diskussioner och typövningar

23 elever med varierande bakgrund och orienteringsförmåga diskuterade ledarskap, barns utveckling och planering, varvat med grundläggande orienteringsteknik för respektive svårighetsnivå. Teorin varvades på ett utmärkt sätt med praktiska övningar, mer eller mindre svettdrivande, i . De praktiska övningarna var s k typövningar som kunde skalas upp i både storlek och svårighetsgrad.

Ganska snabbt kunde jag konstatera att många klubbar sänt minst två deltagare, vilket givetvis var en fördel vid diskussioner om problem och möjligheter i den egna föreningen.

Konstateranden och slutsatser

De viktigaste slutsatserna efter en fantastiskt rolig helg var:

  • Långsiktig planering med tydliga ansvarsområden lättar tränarbördan
  • Fasta övningar med tydligt mål, syfte och koppling mot respektive checklista (färg) leder enklast mot målet
  • Klubbar med verksamhet från 5-6 år verkar vara de mest livaktiga. Barnen har då inte hunnit sugas upp i andra idrotter.
  • Klubbar som vågar använda föräldrar som hjälpledare vinner i längden.
  • Det måste pipa mer på träningarna (den gemensamma uppfattningen var att SI-enheter och pinnar skall användas alltid och överallt. Barnen äälskar pipandet och blinkandet).

Kvarstående frågetecken för OK Enens del är

  • Hur vi kombinerar ordinarie tisdagsträningar på varierande platser med barnens behov av teknikträning med fasta och för ändamålet specifika övningar.
  • Hur vi informerar och hur vi håller ihop barngrupperna.
  • Hur vi engagerar fler vuxna med ”lagom” insatser.
  •  

Vi militärer skiljer ofta på konstateranden och slutsatser. Det viktigaste konstaterandet under kursen är hur fantastiskt roligt det är att engagera sig med andra engagerade i en idrott som är så familjevänlig som orientering. Slutsatsen blir att vi bör skicka fler deltagare på dessa kurser!

Din slutsats!

Tala med någon av ungdomsledarna - och en kamrat - och anmäl dig!!

 

På följande länk kan du läsa mer om utbildningarna: http://www.svenskorientering.se/Utbildning/