Nytt för nybörjare och ungdomar

  • 5 maj 2017

Under året händer det en hel del nyheter på ungdoms- och nybörjarsidan. Syftet är att öka bredd och kvalitet i verksamheten, minska belastningen på ledarna samt öka nyrekryteringen. De stora förändringarna sker efter sommaren - håll koll på hemsidan!

Prova På-verksamhet. Sista tisdagen i varje månad (ej november, december, januari och juli) erbjuds allmänheten att prova på orientering med en mycket enkel bana på Gånstaberget, med SI-enheter, pinnar och resultatremsor. Syftet är att skapa ännu en ingångsväg till klubben, och målet är att de som är intresserade anmäler sig till någon av våra nybörjarkurser.

Teknikträning. Sista tisdagen varje månad, parallellt med Prova På-aktiviteterna genomförs riktad teknikträning för respektive svårighetsgrad (färg). Syftet är att ge fortsatt träning i deras egen svårighetsgrad och att förbereda dem för närmast högre klass. Övriga tisdagar tränar de som vanligt och befäster sina kunskaper.

Lägerverksamheten är fortsatt viktig för att bygga de sociala banden mellan ungdomarna, det som faktiskt avgör om man tycker att orienteringen är rolig. En tydlig struktur och målbild samt ett brett deltagande är målsättningen, både för våra egna läger, distriktsläger och på sikt förhoppningsvis också USM-läger.

Tävlingssamordning. I syfte att säkerställa att ungdomarna, särskilt de nya, kommer ut på tävlingar, att vi i god tid får ihop lag mm kommer vi att lägga lite extra krut på information om och samordning av deltagande vid tävlingar. För att sporra ungdomarna kommer de att kunna ta ”Ungdomens tävlingsmärke” i olika valörer, beroende på hur de presterat på tävlingar.

Nybörjarkurser genomförs som tydligt målstyrda intensivkurser över en helg i Gånstagården. Kursmålen är att deltagarna efter kursen skall kunna genomföra gröna, för vuxna vita, banor. Genom intensivkursen kan kursen snabbt läggas till handlingarna, med målsättningen att deltagarna tidigt kommer ut i ordinarie tränings- och tävlingsverksamhet.

Informationen från ungdomskommittén skall förbättras genom att varje verksamhet blir tydligare beskriven på hemsidan. Framför allt kommer också en verksamhetsöversikt att presenteras – för att förbättra möjligheterna att planera deltagande i orienteringsaktiviteterna i god tid. Genom tydligare ansvarsområden når vi målet att Du får rätt information om rätt verksamhet i rätt tid.

Ungdomsledare och ansvarsområden: Ungdomskommittén har också infört ansvarsområden i syfte att minska stress och öka tydligheten i de uppgifter man har. De viktigare är nybörjaransvarig, lägeransvarig, teknikträningsansvarig och tävlingsansvarig. På så sätt hoppas vi kunna öka ambitionsnivån utan att behöva jobba ihjäl oss. På ledarfronten intensifierar vi arbetet med att använda föräldrar som hjälpledare, med enkla och avgränsade uppgifter.

Vill du vara med i eller stödja ungdomsgruppen? Hör då av dig till oss! Du behöver inte ansvara för träningsmoment – vi har lika stor nytta av någon som kan ansvara för matlagning mm under läger och kurser, fixa grejer, hjälpa till att duka och förbereda övningar. Du kanske är en duktig skribent och kan skriva på hemsidan och i Enköpingsposten? Alla behövs!