Fysträning för barn/ungdomar

  • 29 aug 2019

Nu kompletterar vi orienteringsteknikträningen med fysisk träning.Tisdag den 3/9 genomförs vi det första fyspasset. Av praktiska skäl avgränsar vi oss inledningsvis till åldrarna 11-14 år. På sikt skall alla kunna fysträna!

En framgångsrik orienterare måste naturligtvis behärska orienteringstekniken på sin nivå men han/hon måste också ha fysiska förutsättningar att fullfölja en bana i sin klass.

Orienteringsteknikträningen ger endast begränsad fysisk aktivitet. Ett oroväckande stort antal av våra ungdomar (>13 år) har dessutom mycket begränsad ork.  Många får en god fysisk träning i andra idrotter, men alla har inte en andra idrott. Med egen fysträning kan vi dessutom rikta träningen mot orienterarens behov.

Under hösten startar vi med en begränsad målgrupp. Syftet är att prova konceptet och att inte få alltför stor spännvidd på träningspassens genomförande. De fysiska förutsättningarna hos en 9-åring och en 16-åring skiljer sig ganska mycket.

Höstens träningar börjar med grundläggande rörelseteknik och intervallträning. Syftet är kortfattat att röra sig rätt och att tåla snabb löpning.

Träningen kommer att genomföras varje tisdag under hösten (se kalendern för datum). Målet är att kunna träna i idrottshall senare i höst.

Som fystränare i ungdomskommittén verkar inledningsvis Calle Dinges, Agneta och Anders Lindell.