Militära SM veckan genomförd!

  • 6 sep 2019

Tisdag till torsdag denna vecka har Militära SM veckan genomförts ute i Härjarö. OK Enen har på uppdrag från Ledningsregementet varit ansvarig för alla orienteringsmoment. Detta är ett av våra största åtagande någonsin.

På 3 dagar har vi genomfört 5 deltävlingar på 4 arenor:

I tisdags körde vi Individuella mästerskapen i 13 klasser, banläggare Mattias och Malva. Massor med beröm för väldigt bra banor, det var stenhårt i huvudklasserna och snabba tider med sekundstrid. Självaste ÖB var prisutdelare och han skickade med ett tack till OK Enen för ett mycket väl genomfört mästerskap.

I onsdags var det dags för orienteringsskytte där det först ingick Punkt OL (banläggare Adam) och vanlig orientering (banläggare Leif). Tyvärr så har LedR en konflikt med en markägare som gjorde att tävlingen måste göras om till "Springskytte" där man istället sprang en 4.5 km runda inne på skjutfältet. Dock, våra banor blev granskade av LedR:s bankontrollanter och vi fick mycket klart godkänt för båda deltävlingarna, dessa två tävlingar levereras nu som OCAD filer som LedR kan använda vid senare tillfällen när man har klart med ett avtal med markägaren.

På onsdagkvällen var det dags för två inledande nattsträckor i Gånsta. Gustav var banläggare och i en terräng som vi tycker är ganska enkel så hade många lag stora problem. Dock de bästa lagen var också de som klarade sig bäst och det innebär att banläggare Gustav gjort ett gott arbete.

På torsdag förmiddag genomfördes dagsträckorna med Bosse som banläggare. Banorna nere vid Österby längst söderut på Härjarö var lite snällare än nattsträckorna och inga verkade ha några problem och till exempel så var det väldigt få lag i omstarten. En stafett är ju extra knepig eftersom det gäller att ha ordning på alla gafflingsalternativ. Allt fungerade utan problem liksom på de fyra tidigare tävlingarna.

Jag tror att deltagarna hade med sig ett mycket positivt intryck av Orientering i Enköping och flera deltagare som jag pratade med lovade att komma på Oktoberracet när de förstod att denna tävling ska gå i samma marker. Avslutningsvis så skedde en stor avslutningscermoni med trumpetfanfarer mm och där vi i OK Enen blev speciellt avtackade och fick en "goodibag" med buffar och annat. Dessa kommer att finnas i Gånsta för utdelning till er som hjälpt till.

Ett sådan här vecka innebär också ett väldigt tryck på vårt Arenateam med Chappe och Tord i spetsen. De har gjort ett fantasiskt jobb där de hela tiden har haft grejerna "på rull" och sedan också skött om starterna. Arbete nästan dygnet runt med alla transporter.

Men många fler har hjälp till, Kari var med vid starten på tisdagen och gav trygghet till startpersonalen. Camilla kom ut direkt efter jobbet och hjälpte Mattias, Birgitta och Leif till att plocka in kontroller tisdag kväll, dessa måste ju komma in för att användas nästa dag.  Patrik hjälpte oss få ordning på alla startprylar, betydligt mycket fler grejer än man kanske tror. Janne Burell hjälpte till med kompetens hur duschvagnarna fungerade, Jan-olof och Ingvor var beredda att hjälpa till PunktOL innan vi blåste av det i sista stund. Sedan så blir man extra varm i hjärtat när Birgitta och Helena dyker upp i Gånsta måndag kväll och sätter igång och plasta kartor och klipper kontrollangivelser, annars hade jag inte kommit hem förrän väldigt sent på natten. Birgitta och Helena har också varit med hela tiden och hjälpt till med all planering men också med kartplank och mycket mer.

Ledningsregementet hade ansvar för sekreteriat och SI-enheter samt huvudansvar för arenorna. Där dyker då våra medlemmar upp som jobbande åt LedR men de arbetade naturligtvis nära oss. Mats Bernerson ansvarig för alla SI-enheter och radiokontroller, Anders Södersten hade ansvar för sekreteriat och han höll också i allt layoutarbete för alla banor i OCAD. Ett enormt jobb där han jobbat nästan dygnet runt och klarade att hantera alla dessa mycket sena ändringar som kom avseende startlistor mm. Fredrik Wiebes erfarenhet av arena planering var också väldigt värdefullt för oss, med rätt placering av växelplank och annat så blev vårt arbete mycket enklare. Anna Karin och Lena är också anställda på LedR men också medlemmar i OK Enen. De har hela veckan jobbat med våra starter och är nu fullfjädrade startexperter som t.ex vet exakt hur man genomför en jaktstart. Det blir befordring på Oktoberracet. Cissi var förlöpare och startade alla SI-enheter, när hon kom in och läste ut sin pinne strax före ordinarie start kunde vi se att alla SI-enheter funkade, var rätt programmerade och satt vid rätt skärm. Det kändes väldigt tryggt.

Att få allt att fungera beror ju väldigt mycket på att vi har ett väldigt bra samarbete med LedRs personal, Marie Anderson där är en riktig klippa som verkar klara av hur mycket stress som helst men hela tiden ger exakta besked. Magnus Agge har varit vår store inspiratör och som hela tiden kommit med bra konstruktiv kritik, t.ex ändrade vi Punkt OL banan fyra gånger men till slut blev den riktigt bra. Rolf Nordlund på Ledr var tävlingsledare som natrurligtvis är viktig för oss under sådan här vecka speciellt när något oförutsett inträffar. Leif Almqvist EAI var tävlingskontrollant och var närvarande hela veckan och är alltid en persom som ger stöd och inspiration med sin stora erfarenhet.

Det finns fler i klubben som hjälpt till på olika sätt, känn er också väldigt uppskattade, vi är en fantastisk förening där precis alla ställer upp när det behövs.

Till slut en liten reflektion om varför vi gör en sådan här insats. Den ger oss förstås ett rejält tillskott i kassan, vi får in lika mycket netto som på våra stora tävlingar. Samtidigt så har LedR delfinansierat en helt ny karta på Härjarö som vi nu kan använda till Oktoberracet och till framtida engagemang typ ungdomsläger, Hittaut och naturligtvis olika träningar. Vi har nu haft råd att köpa in en A3 skrivare med hög kapacitet. Den blir en grundsten i det nya kartcenter vi ska göra i Gånsta. Ett sådant här arrangemang ger oss förstås väldigt mycket ny erfarenhet, se nedan.

Ett sådant här arrangemang ger oss också utökade kontakter. Exempelvis tog Björn Borg (inte tennisspelaren) kontakt med mig. Han är landslagsledare för OL Skytte landslaget. 2021 vill han lägga ett uppdrag på oss att ordna ett träningsläger för svenska och danska landslaget ute i Skogstibble. Detta efter att sett vårt underlag till Punkt OL och "Fri-OL" delen som han tyckte såg jättebra ut. Detta arrangemang är ju mycket enklarare och äger rum på en helg. Jag tror också¨att vi gärna får vara med och testa OL skytte om vi har några medlemmar som tycker detta verkar kul.

Att genomföra 5 deltävlingar på 4 arenor på 3 dar är förstås ett projekt där väldigt mycket är nytt. Vi har fått massor med erfarenhet. För ett antal personer har detta inneburet en enorm belastning med dygnet runt arbete vilket inte OK i en idéell förening. Nästa arrangemang så vet vi väldigt mycket mer om hur vi ska fördela arbete så att belastningen blir mänsklig.

Precis efteråt så känns det ju "aldrig mer" men efter en stund så kommer det en tillfredsställe "Fantastiskt att vi klarade av ett sådant här stort arrangemang". Jag tror och hoppas på att många känner "jag var en del av detta och vi klarade av det".

Ett jättestort tack till er alla, vi är fantastiska på att göra saker tillsammans. Glöm nu inte att skriva reseräkningar för alla resor ut till Härjarö.

Mats, projektledare för Militära SM veckan