25-manna, resan och resultatet

  • 13 okt 2019

Målen var 4: - Alla sträckor fullföljda och godkända. - Slippa omstart på sträcka 24 - Slippa omstart på sträcka 25. - Bättre placering än förra årets 170:a plats. Marginalen var låg. Men laget och klubbkänslan var på topp. Här är resan.

Det började ju bra med att jag hämtade Malva och att vi efter lite letande efter 25-mannaskyltar lyckades ta oss nästan först av alla till Nytorps gärde.Vi kom väl dit strax före halv åtta, så vi hade gott om tid, trodde vi. Så vi hämtade lagkuverter, fixade till våra egna nummerlappar och rekade arenan i lugn och ro. Jag kom på att det var precis på det här gärdet som jag gjorde 25-mannadebut för OK Enen, 2009. Vi är några som är kvar i laget sedan dess, men det är bara ett fåtal.

I slutet av rekognosieringen fick jag ett SMS från Bettan: Hillevi sjuk.

 Hjärnan på högtryck direkt:

OK, vi har en reserv, Erik, men han är ju för gammal för att få springa 4:e. Hmm, men Henrik får springa den, men han är ju satt på att springa 3:e. Då måste ju Erik ta den. Men de har ju planerat att åka 09:30, och vi har ju beräknat att 3:e sträckan ska gå ut 10:30. Men vem ska jag ringa ? Mats eller Clary. Ring Clary, NU !!

Efter att gått igenom den processen, väcker jag Clary, som svarar mig med en härlig morgonröst att de skulle göra så gott de kunde för att komma i tid.

Sen går jag och hämtar en lagändringsblankett. Funderar på om jag kan komma på någon annan lösning, men hur jag än funderar så går det inte. Damer kan få springa 3:e, men vi har ingen dam extra nu när Hillevi är sjuk. Vi skulle kunna flytta någon från sträcka 4, men då kommer ju inte den sträckan att fungera. Vi har en reserv till Henrik T, men han ska springa för Arboga och får sålunda inte springa för OK Enen. 

Så, vi hoppas att Erik hinner komma i tid. Jag lämnar in lagändringen.

Samtidigt så börjar klockan närma sig 08:30 och Adde som springer första har vi inte sett. Han SMS:ade 08:20 och sa att han var vid målstämplingen, men där gjorde han ju ingen nytta. Jag ville ha honom till starten. Sista incheck var 08:45. Men under ett telefonsamtal senare ser vi Adde, visserligen inte i orienteringskläder, men ändå på plats. Efter lite ombyte vid vårt vindskydd och sen utbildning av Chappe om hur man sköter ett barn med diabetes så hade vi flera minuter till godo innan incheck, så vi begav oss till starten. 

Sen var allt som planerat, ett litet tag. Starten gick, lika mäktig som alltid, men jag lyckades inte se Adde, men det hade tydligen Patrik gjort. Hur som helst, jag drog mig tillbaka till vindskyddet för överläggning och för att träffa de andra i laget. På väg dit SMS:ade Clary att hon beräknade vara i Jordbro 10:05. Avståndet från Parkering till Arena kunde vara mellan 1 och 4 km, så jag hoppades att det skulle vara närmare 1 än 4, i alla fall. Då fanns det ju en möjlighet.

Vid vindskyddet hade Birgitta P dykt upp, och även Eriks pappa Mats, så vi pratade lite om läget och flyttade Eriks nummerlapp mellan oss som om det vore Svarte Petter. 

Hur som helst, Adde gjorde ett mycket bra lopp och kom in 3 minuter tidigare än väntat, med en kilometertid på 06:45!! 

Malva startade, och medan hon sprang i skogen pågick det en process för att få Erik i tid till växlingen. Vi var ju dessutom 3 minuter före tidsschemat. Vi kom överens om att jag skulle vara i fållan med de andra tredjesträckslöparna. 

Ni som varit med på 25-manna vet ju att på sträcka 3 till 7 springer 4 personer parallellt. När första på sträcka 3 kommer in, så får man skicka ut första personen på sträcka 4, o.s.v. Efter sträcka 7, så behöver samtliga löpare komma i mål innan man skickar iväg personen som har sträcka 23. Så det var Patrik, Mats Be, Martin och jag som stod och väntade på Malva och Erik, och hoppades att Erik skulle vinna den matchen. Till slut hade vi kommit överens om att Birgitta skulle stå utanför incheckningen till växlingen, med nummerlapp, reservpinne och kompass. Om han inte skulle vinna fajten mot Malva, så skulle jag få förvara nummerlappen tills dess han kom. Men 10:29 kommer en lagom uppvärmd Erik in i fållan, med nummerlapp och allt, och bara någon minut efteråt ser vi Malva som gjort ett bra och stabilt lopp.

Så nu var 3:e sträckan ute.

Och vi hade skickat iväg första debutanten, med kanske inte de bästa förutsättningar. På sträcka 4:a så har vi även i år ett ungdomsgäng. Eira, Amanda och Micke har sprungit förut, men för Henrik L var det debut. Och nu var det många som kom in, och trångt både i växlingsfållan och i spurtfållan. Martin som kom in först, hade jag helt lyckats missa se, men Eira var snabb och gav sig iväg. Sen kom Patrik alldeles efter, och efter att tag Mats. Nu var det bara Erik vi väntade på. Jag hade räknat med att det kunde vara lätt att stressa upp sig för en debutant, så jag satte en tid beräknat på 15 min/km. Och nu med den här uppladdningen, kanske även den farten skulle vara svår att hålla för Erik. Men inte, efter bara några minuter kom Erik in, med en kilometertid på 12 min! Det var en bra debut. Och Micke kunde ge sig ut för att samla ihop laget ännu mer. 

På 4:e, såg vi Amanda komma in först och sedan Henrik och Adam respektive Johan gav sig ut. Sen dröjde det lite, och Rasmus och Ville tog en uppvärmningsrunda. Då såg jag ett huvud dyka upp ropandes. Det var Eira! Men var hade Rasmus tagit vägen. Jag tog Eiras karta och begav mig ut för att hitta honom. Det kändes som långa minuter innan jag fick tag på honom, och samtidigt hörde jag bakom mig av en hjälpsam kollega från ett annat lag att Micke också var på väg in. Så Rasmus och Ville gav sig ut nästan samtidigt. Henrik hade gjort en utmärkt debut i 25-manna, men alla på sträckan gjorde ett bra jobb. Eira var lite besviken efteråt, men höll i mitt tycke ihop det på ett bra sätt.

5:e sträckan är den långa sträckan i 25-manna. Här är det viktigt att inte tappa för mycket placeringar, och framför allt inte missa för mycket.  Här kom Johan in först, och sen Adam och Ville strax efteråt. Rasmus led ju av en dålig växling, så hans tid blev kanske inte den bästa, men helt klart godkänd.

Vi hade nu ett avstånd på nästan 11 minuter mellan första och sista löpare, men vi låg drygt 4 minuter före vårt schema.

6:e är en damsträcka, som Clary, Emma, Bettan och Julia skulle ge sig ut på. Julia var den som kom in sist i laget, efter stor övertalning av framför allt Matte. Clary sa att hon skulle vara ute i 80 minuter på den 4,7 km långa banan, men jag beräknade att hon skulle göra den på 65:48.

Först in kom Emma, som gjort ett mycket bra, för att inte säga perfekt lopp, långt under min beräknade tid, sen kom Bettan. Nu började minuterna kännas långa. Om vi hade för stor skillnad efter sträcka 7 mellan första och sista så skulle Mats Bä behöva stå där och vänta i onödan. Men där kom Clary, och hon kom under min beräknade tid med hela 24 sekunder. Och Clary hann inte växla förrän Julia kom in. Hon hade haft en jättemiss, kanske beroende på lite rostig orientering, men samlat ihop sig och inte missat mer än just den kontrollen.

På 7:e skulle ju jag springa, tillsammans med Anders, Calle, Stefan. Jag hade satt mig sist, och tänkte att jag borde ju kunna hinna fatt de andra. I alla fall Stefan som bara startade några minuter före mig. Men vi hade en tidsskillnad på 13 minuter. Hur skulle det här gå? Jag var dessutom ganska okoncentrerad och gjorde någon minut vid 2:an, och vid 6:an kände jag mig helt vilsen tills jag efter några minuter lyckades läsa in mig på en höjd. Men sen gick det ganska bra, och jag såg Stefans rygg vid 9:an, så jag tänkte att jag borde hinna ifatt honom. Men löpmässigt gick det inte alls, utan jag kom in absolut sist av oss. I och för sig bara 1:12 efter Anders, som bara var 30 sekunder efter Stefan. Så vi hade en split på 3:12, vilket jag tycker är mer än godkänt. Vi var nu 10 minuter före i tidsschemat och på plats 198.

Under 23:e sträckan var jag och duschade, men kunde glatt konstatera att Mats gjort ett bra jobb. 8 min/km och plockat 17 placeringar.  Enligt honom själv var det bara löpningen som inte fungerat riktigt. Han hade varit sjuk i veckan, men inte vågat meddela det, vilket var ett mycket klokt beslut.

Nu hade jag gett upp mål 3 (slippa omstart) och 4 (bättre placering än förra året.)

Matte på 24:e skulle behöva göra ett lopp på elitnivå om det skulle gå. Han gjorde dock ett väldigt bra lopp. Med den näst bästa kilometertiden i laget. Det var bara Adde på första som var snabbare. Men repet drogs 16 minuter innan han kom in, så Camilla fick koncentrera sig på omstarten.

Och det gjorde hon med besked. Hon plockade 4 placeringar och, ska se hur jag kan formulera det rätt, haft snabbare tid än självaste Tove Alexandersson. (Tove vart kvarhållen 20 minuter p.g.a. en tidigare felstämpling, men det behöver man ju inte skriva in i sitt CV).

I mål kom vi på en, vad jag vet just nu, 172:a plats. 2 placeringar sämre än i fjol, trots alla sjukdomsfall, återbud och omstart. Jag är mäkta imponerad, ja närmast chockad av vad laget åstadkommit. Extra tack till: Julia som kom med när det behövdes mest. Birgitta Petersen som tog på sig lagledarrollen när det behövdes som bäst. Och alla debutanter i 25-manna: Erik, Henrik och Clary? med väldigt bra lopp. Och sen i klubben: Martin och Adde? som gjorde helt otroliga lopp på sina sträckor.

Jag är lite osäker på Clary och Adde, eftersom jag har dålig koll på OK Enens 25-manna lag före 2017 och ingen koll alls på lagen före 2009.

Jag kanske får fråga de på senare.

Men nu behöver jag hjälp, av alla. Vi är en klubb som borde kunna ha MINST ett lag i 25-manna. På gränsen till 2 stycken tycker jag. Men de senaste åren har det varit precis på vippen att vi fått ihop lag. Lagen har varit bra, men vi har inte haft några marginaler. Hur gör vi att få fler att våga ställa upp. Det krävs att man tycker orientering är kul, lite kondition och en känsla för OK Enen. 

Nästa år går det den 10 oktober i Visättra, Flemingsberg Huddinge !

Boka in datumet redan idag, så har du något roligt att se fram emot under nästan ett års tid!

 

Lagledaren

(Foto: Ville Thorburn Fontell)