Saknar vi bredd/motionsperspektivet?

  • 4 okt 2020

Vi har en ”demografisk lucka” i åldrarna ovanför våra ungdomar. Luckan märks särskilt tydligt under ett år som detta. Nu vill vi täppa till luckan. Målet är att öka fokus på bredd- och motionsorientering!

De senaste åren har intresset för friskvård och motion ökat kraftigt. Intresset för HittaUt ökar också. Trail-/terränglöpning tilldrar sig också ett stort intresse. Covid-19 har inte minskat intresset. Förhoppningsvis är detta trender som består.​
Erfarenhetsmässigt är det svårt - eller åtminstone tidskrävande - att få föräldrar till nybörjarbarn att själva våga prova en enkel bana. Orsakerna är många - kanske vill man inte visa att man inte kan orientera? Kanske tror man att det krävs fysiska topprestanda för att börja orientera? 
Vi tror att det finns många orienterare där ute, som inte ens vet om att de är orienterare. Jag har mött människor som tar de svåraste checkpointsen i HittaUt och på frågan om de inte skall börja orientera säger "nej, men jag kan inte orientera". Än värre är de som dessutom löptränar och springer traillopp...
Alla dessa människor som vi ännu inte nått kan bidra till att bredda föreningen, öka möjligheterna att arrangera bra och roliga tävlingar, träningar, läger mm. De kan bidra till att vi får ihop flera lag i 25-mannabudkavlen, 10-milastafetten och Jukola.

Har du kloka tankar och idéer?

Den 2/11 kl 1830 genomför vi en enkel workshop i Gånstagården i syfte att inventera läget och stolpa upp några idéer och tankar för en motions-/breddsatsning. Fika i form av kaffe, te och bullar erbjuds.
Du behöver inte ha några som helst orienteringskunskaper - men väl kreativitet och idéer! 
Efter mötet återmatar vi resultatet till styrelsen och har det som underlag för planering av 2021.
Väl mött!
Patrik Lander
Sammankallande i ungdomskommittén
0734-479074