Enens Jukola 2021

  • 26 maj 2021

För en garvad orienterare är Jukolastafetten i Finland ett måste. Jukola är en gigantisk stafett med upp till 20000 deltagare och är närmast ett finskt nationalevenemang. Jukola 2021 är framflyttat, men INTE Enens Jukola. Den avgörs19 juni!

Till Jukola anmäler sig eliten, men också kompisgäng, lag från arbetsplatser osv. En av poängerna med Jukola är att alla kan vara med!

Jukola 2021 är framflyttat p.g.a Coronan, och frågan är om det blir av över huvudtaget. Enens Jukola, en Coronaanpassad variant är planerad att gå vid Härjarö lördagen den 19 juni, om Gud och Folkhälsomyndigheten vill. 

Enens Jukolastafett
Syftet med vår egen Jukolastafett är inte bara att tävla utan att lära oss hur det går till på en stafett och att fler upptäcker hur rolig den formen av tävling är.
 
Stafetten genomförs med tre sträckor. Den första sträckan har orange (medelsvår) svårighetsgrad. Sträcka 2 har vit (lätt) svårighetsgrad och den sista sträckan är blå (svår).
 
På sträcka 1 och 2 kan det vara flera löpare i samma lag.
 
Så här går det till:
Löparna på sträcka 1 startar samtidigt. Om laget har flera löpare på första sträckan är det den som först går i mål som växlar till löparna på sträcka 2. 
På sträcka 2 gäller samma sak; alla löpare på lagets andrasträcka startar samtidigt. Den av lagets löpare som först går i mål växlar till sistadträckans löpare.
På sträcka 3 avgörs stafetten; det lag vars löpare först når mål på sträckan vinner.
 
Men - kom ihåg att detta bara är en klubbstafett. Målet är att vi alla ska ha roligt och lära oss förstå hur en stafett går till.
 
Växlingen
När man växlar i stafett är det löparen som går i mål som ger kartorna till nästa sträckas löpare. Alla kartor sitter upphängda på ett plank märkta med lagets namn. Löparen som har gått i mål hämtar alltså kartorna för kompisarna på nästa sträcka och lämnar över dem- och därefter startar de.
 
Anmälan:
Man anmäler sig till en sträcka som man tycker är bra nivå. På sträcka 2 är det tillåtet att använda en egen "skugga".  Glöm inte att anmäla nummer på SI-pinne. Det kommer att finnas möjlighet att låna SI-pinne.
Sedan kommer lagen att sättas samman utav arrangören som försöker se till att det kan bli en hyfsat jämn och spännande tillställning. 
Platsen är Härjarö och Österbyudd. Målet är att vi skall avsluta med bad, grillning och prisutdelning.
För de som inte vill eller vågar tävla, så kommer det finnas öppna banor och arrangören kommer att  behöva hjälp. Så om ni kommer  ut och vill springa öppna banor eller kommer ut och kan tänka er att hjälpa till; kontakta arrangören enligt nedan.

Inbjudan:

Enens Jukolastafett Härjarö 2021

Start 11:00

Sträcka Längd Typ Svårighet
1 3,5 Gafflad/Flerlöpare Orange-Röd
2 1,9 Rak/Flerlöpare Vit-Gul
3 5,1 Gafflad/Singel Violett-Blå

Anmäl på Eventor

Sista anmälningsdag 15 juni!

Vill man absolut inte springa stafetten, så kommer det finnas öppna banor.

Ta kontakt med arrangören för anmälan till de, helst via email evaoper@bahnhof.se

Badplats: finnes

Väder: Förhoppningsvis bra, annars är det nog sämre.

Detaljerar PM: kommer den 16 juni

Prisutdelning: Efter att alla kommit i mål.

Omstart: Sker 13:00 om minst ett lag har kommit i mål.

Gafflingsmetod: Bana 1 och 3 är gafflade enligt den s.k. Farsta metoden.

Arena: Österby Udd, Härjarö

Skärmar: Orange/Vita skärmar med SI-enheter.

Samåkning: Rekommenderas eftersom det är ont om parkeringsplatser.

Parkering: Vid bommen på väg mot Österby Udd. Om den blir full, så får man leta plats längs vägen, utan att blockera in eller utfärd.

Samling: Gånsta 10:00 

Servering: Chappe är på plats!!!

Maxtid: 90 minuter för varje sträcka.