Anmäl dig till Vuxen-/Föräldrautbildning

  • 6 dec 2022

image: Anmäl dig till Vuxen-/Föräldrautbildning

Orientering kallas ibland för en “kognitiv idrott”. Att utvecklas som orienterare kräver förståelse, träning och åter träning. Men din utveckling underlättas om du har koll på hur olika faktorer hänger ihop.

Varför?

Att ställas inför en orange eller blå sträcka/bana utan att ha en metod att hantera den är svårt. Vi har genom åren tappat både ungdomar och vuxna vars behov av utbildning vi inte kunnat möta. Nu försöker vi råda bot på detta.

Grunden för att göra orienteringen pedagogiskt gripbar är att stycka upp orienteringsmomenten i hanterbara delar. Detta gäller i synnerhet steget från gul (Lätt) till orange (Medelsvår) nivå. Med hanterbara delar underlättar vi både inlärning och möjligheterna att själv värdera sin utveckling. 

Mål och syfte med utbildningen

Målet med utbildningen är att ge dig grundläggande kunskaper om orienteringens svårighetsgrader, orienteringsteknik och -taktik. Syftet är att du lättare skall förstå hur du kan utveckla dig själv och stödja ditt barn. Du skall också förstå hur du kan sätta ihop delarna till en helhet och på sikt också automatisera delarna.

Det är dock viktigt att du har klart för dig att utbildningen bara är teoretisk. Du måste träna och tillämpa!

Lektionspassen

  • Pass 1 genomförs 16/1 och är allmänt. Vi går vi igenom begrepp, diskuterar vad orientering egentligen är samt kikar översiktligt på de “styrdokument” som reglerar svårighetsgrader mm.
  • Pass 2 genomförs 23/1 och omfattar orienteringsteknik och -taktik på vit (Mycket lätt) och gul (Lätt) nivå. Vi går igenom checklistorna för båda svårighetsgraderna och diskuterar vita och gula sträckor med exempel från Livelox.
  • Pass 3 genomförs 30/1 och omfattar orienteringsteknik och -taktik på orange (Medelsvår) nivå. Vi går igenom checklistan för orange svårighetsgrad och diskuterar medelsvåra/svåra sträckor med exempel från Livelox.
  • Pass 4 genomförs den 6/2 och omfattar fortsatt diskussion kring medelsvåra och svåra sträckor med exempel från Livelox.

Tid

Kl 1800-2030 

Anmälan

Du kan delta i vilka pass du vill oavsett vilken svårighetsgrad du eller ditt barn tränar idag. Anmäl dig via denna länk.

Ledare

Patrik Lander. Hör av dig om du har frågor - 0734-479074 eller i Facebookgruppen Forum OK Enen.

Övrigt

Vi kommer att använda följande material vid utbildningen:

  • Exempel från Livelox
  • Svenska orienteringsförbundets checklistor för resp svårighetsgrad
  • OK Enens häfte "Orienteringens taktik och teknik"
  • SISU förlags bok "Hitta Rätt"