OK Enen är redo för årets orienteringsfest

  • 25 jul 2016

2016 års upplaga av O-ringen äger rum i Sälen. Under helgen åker Enköpingsklubben OK Enen upp med 40 deltagande. Text från www.eposten.se

På söndag smäller det. Då startar Sveriges största orienteringstävling. OK Enen-ledaren Mats Lilja ser med stor förtjusning fram emot veckan.

– Det ska bli väldigt roligt. Vi har redan nått vår första målsättning, att vi skulle vara fler i år jämfört med fjolåret, säger han.

Och det är en bred trupp med varierande målsättning som åker upp.

– Vi har en kille och en tjej som springer med de bästa. Sen tar även våra ungdomar detta på fullaste allvar. Sedan är det ett gäng som ser det som en trevlig familjeaktivitet eller som en rolig motionsform.

Annat boende i år

Eftersom tävlingarna äger rum i Sälen blir boendet något annorlunda i år. I stället för en gemensam campingplats med tält blir det små stugor som gäller.

– Det kan vara rätt skönt, inte minst om vädret inte blir bra. Trots att vi kommer vara lite utspridda så planerar vi att ses varje kväll och kika kartor och fika tillsammans.

Kan bli rekord i år

I dagsläget är det drygt 17.000 föranmälda. Men med tanke på att man kan anmäla sig på plats kan det bli ett rekordstort deltagande.

– Ja det kan bli ett riktigt bra år. Upp mot 20-25.000 kan det säkert bli. Det har för övrigt varit ett väldigt bra år för sporten. Det har skett en ökning på 10 % i medlemsantalet hos klubbarna runt om i Sverige, säger Lilja glatt.

Söndag - etapp ett

Den första etappen är på söndag. Sedan tävlar man även på måndagen och tisdagen. Onsdag är vilodag där det finns tid för annat. Sedan tävlar man vidare under torsdag och fredag.

EP kommer hålla kontakt och rapportera dagligen från tävlingarna.

O-ringen nära världscupstatus

Orienteringstävlingen O-ringen är på väg att bli en permanent del av världscupen. Förebilden är skidsportens Tour de Ski.

Förhoppningen är att öka de svenska landslagslöparnas sviktande intresse för tävlingen.Flera svenska landslagslöpare avstår tävlingen för att på annat sätt förbereda sig för VM i Strömstad i slutet av augusti.

Bara fyra av tio herrlöpare i det svenska VM-laget deltar i årets upplaga av O-ringen. Bland svenska VM-damerna springer sex av åtta löpare.

 // Viktor Berg von Linde, www.eposten.se / TT