"Nya" orienteringen är här

  • 28 jul 2016

image: "Nya" orienteringen är här

Mitt i orienteringens häftigaste vecka kommer en vilodag. En dag som ger utrymme för återhämtning och taktiskt finslip. Här kommer ett stycke om hur sporten har förnyats sig och om diverse tävlingsklasser.

O-ringens fjärde dag är vilodag. Och det behövs.

Många knän, ben och fotleder har tagit stryk – utöver att bara ha tagit ut sig i uppförslöpor och myrar.

Förnyelse

Vad är det då egentligen OK Enen-löparna gör ute på fjället?

Den tid då man stämplade kontroller med stiftklämmor är förbi. Nu används ett elektroniskt system för stämpling.

Varje löpare har en unik löparbricka som fungerar som ett litet minneskort som man stämplar genom att föra ner brickan i liten dosa som finns vid varje kontroll.

Dosan registrerar kontrollens identitet samt vilken tid som stämplingen skett på. Har löparen gjort rätt så finns det stämpling för start, alla kontroller samt själva målstämplingen vid målgång.

Olika nivåer

Som nybörjare springer man banor på grön svårighetsnivå. När man behärskar grön nivå är det dags för vit - och så vidare ända upp till svart. Varje nivå har tydliga och lättbegripliga mål för kartläsning och vägval.

De tydliga målen gör att både utbildning, träning och uppföljning blir enkel.

Tävlingsklasser eller motion

Man börjar vid HD10, det vill säga för de som är upp till tio år gamla, och går enda upp till HD95. Ett flertal motionsklasser finns också för den som inte vill tävla. Klassen Öppen Motion 1 (här Open 1) är den lättaste klassen och där gäller i princip bara att följa ledstänger, till exempel stigar och bäckar.

För barn finns också Inskolnings- och utvecklingsklasser där man får ha en ”skugga” som hjälp. Varje klass har sin svårighetsgrad. HD16 är till exempel violett medan HD21 är svart.

Banans längd

Banlängden är alltid fågelvägen från start, via varje kontroll till mål och den mäts upp på kartan. I verkligheten springer man alltså längre än banlängden, även om de riktigt duktiga löparna kan hålla sig nära fågelvägen tack vare god förmåga att gå efter kompassen.

Under torsdagen startar tävlingen igen med fjärde etappen, då i från Lindvallen. Där unnas löparna lyxen att få åka lift upp till starten på fjället.

De äldre klasserna har också målet uppe på fjället medan övriga av arrangören utlovas ett störtlopp ner mot mål.

Folkfest i Sälen. Foto: Mats Thorburn