Tufft på fjället med svåra förhållanden

  • 29 jul 2016

Med O-ringens fjärde etapp flyttar vi oss till Lindvallen och Sälfjället. Etappvädret var nästan det sämsta tänkbara – låga moln, regn och ca 10 grader i luften. Mot eftermiddagen sprack molnen upp och solen tittade fram.

OK Enen hade lottats tidiga starttider och hade att nöja sig med dimma, regn och kyla. Nu är orienterare ett härdat släkte och några sura miner stod ej att finna.

Att orientera i detaljfattig och till stora delar öppen terräng, utan tydliga hållpunkter att läsa in sig på, är svårt. Man är hänvisad till att ta ut förflyttningsriktningen med kompass och hitta riktpunkter i terrängen utifrån det. När sikten är 100 meter finns knappt några riktpunkter att ta sikte på – det blir till att gå blint efter kompassen.

Startplatserna låg högt uppe på fjället, och köerna till liftsystemet var bitvis långa. 10 minuter i liften, väntan på sin starttid, frysa – och sedan i väg i dimman.

Sälfjällets högre delar består till stor del av myrar och sumpmarker – som mättats av nattens och dagens regn. De svårare klasserna hade en stor del av kontrollerna här uppe – och många kom tillbaka med lera och mossa över knäna.

Det är ju jättesvårt att bara springa efter höjdkurvorna tyckte Clary Bernerson i D45Kort i ett ögonblick av frustration. Mats Lilja i H60Kort tyckte däremot inte alls att det var några problem, och sprang långa sträckor på skrå längs fjällets nordvästra sida. Preferenserna är olika...

Stackars Damon Groot i Open 5 missade att stämpla den sjätte kontrollen med följden att han blev diskvalificerad. Damon sprang i övrigt riktigt snabbt – tiden på lite drygt 34 minuter på den 3,9 km långa banan hade väl räckt till en placering bland de 30 bästa i klassen – av drygt 800 anmälda.

Efter fyra etapper håller fenomenala Tove Alexandersson ställningarna i täten på D21Elit med 12 minuters marginal till tvåan, Anne Hausken Nordberg från norska Halden. I H21Elit ligger Thierry Gueorgiou på total förstaplats på tiden 223.08, med Magne Daehli, Halden som tvåa på 228.16 min. Jerker Lysell från Rehns BK ligger trea, bara 9 sekunder efter Daehli.

Sista etappen i O-ringen 2016 genomförs också vid Lindvallen och de flesta rustar sig för kraftprovet, dels för att klättra i resultatlistorna men också för att det de facto är ett kraftprov. Här utlovar arrangören tunga motlut och svårlöpta myrområden. Vi får se vad detta innebär för Enenlöparna...