Har DU provat UsynligO?

  • 16 nov 2020

Vad är detta för nymodigheter?

UsynligO är en norsk app till mobiltelefon som gör att du kan orientera även utan skärmar i terrängen. Appen använder GPS-positionen för att avgöra var du är och spelar en melodi om du kommit till rätt kontroll. 

UsynligO:s största förtjänst är att träningar kan anordnas utan behov av tidskrävande uthängning och intagning av kontroller. Nackdelen är att den ovane löparen inte får den visuella bekräftelsen genom att se skärmen.

Det finns också möjligheter att koppla Livelox till UsynligO.

 

Så här funkar det för dig som löpare:

  1. Banläggaren laddar upp banor/kartor på UsynligO:s webbplats. 
  2. Löparen laddar ner appen till telefonen och skriver sedan ut de kartor han/hon vill ha.
  3. Ute i terrängen startar löparen appen, väljer bana och trycker på Start.
  4. Därefter börjar löparen orientera - som vanligt med papperskartan.
  5. När löparen är vid "kontrollen" spelar appen en melodi som bekräftelse på att man "tagit den". Har man tagit fel kontroll spelas en annan trudelutt. Vid målgång efter godkänd bana spelas en fanfar upp.

 

Banor i Gånsta för att du skall kunna prova UsynligO

Banorna är tillgängliga i UsynligO t o m årsskiftet - så du har gott om tid att prova. Efter årsskiftet genomför vi en enkel enkät om hur ni tycker det funkar. Men läs tipsen nedan....

 

Några tips:

  1. Noggrannheten i GPS plus kartans "fel" gör att du inte kan få bättre precision än +/- 5 meter. Även om du står exakt vid t ex stenen kan du behöva röra dig 5 meter bortom den för att ta kontrollen.
  2. En äldre karta är inte georefererad lika noggrannt som nya - d v s stigkorsningen kanske ligger lite fel på kartan jämfört med verkligheten. Gånstakartan stämmer dock bra.
  3. I appens inställningar kan du ändra hur nära kontrollen du vill bli "godkänd". Anger du t ex 20 meter spelas melodin upp om du befinner dig inom 20 meter från kontrollen.  Är kartan bra kan du ställa ner noggrannheten till 5-6 meter, men du har ändå kvar felmarginalen som nämndes i punkt 2 ovan.
  4. Springer du snabbt hinner telefonen inte alltid med. Du måste då stanna vid kontrollföremålet - och gärna röra dig runt det - så kommer melodin strax. Denna lilla paus på 10-30 sekunder kan du nyttja till att läsa in dig till nästa kontroll och hämta andan - bra för tankeskärpan.
  5. Telefonen bör bäras högt (men inte för nära kompassen!) så att GPS-mottagningen blir så bra som möjligt.
  6. Blir du "vilse" kan du öppna appen - och välja en del hjälpfunktioner. Bl a visas då riktning och avstånd till kontrollen.
  7. Börja med banan "Prova" så att du ser hur telefonen och appen funkar - sedan kan du ta en riktig bana.

 

Är appen användbar?

Ungdomskommittén kommer att använda appen under våren/sommaren i syfte att spara tränarnas dyrbara tid. Den passar troligen bäst för de som är någotsånär vana att orientera - och som inte behöver skärmen som bekräftelse.

Besök gärna UsynligO hemsida.