Vad gör vi med våra viktigaste medlemmar?

  • 14 okt 2023

En förening som inte aktivt och över tiden driver rekrytering, utbildning och träning av nybörjare är dömd att inom ett par år tyna bort. Om nybörjarna är våra viktigaste medlemmar är naturligtvis en retorisk fråga utan givet svar.

Bra barnrekrytering

Sedan 2018 har vi haft en mycket bra rekrytering på barnsidan (-12 år). Barnen övergår direkt efter nybörjarkursen i Vit (HD10) eller Gul (HD12) grupp för fortsatt utbildning och träning.

 

Vuxenrekrytering 

På vuxensidan har det varit betydligt värre. Först i fjol lyckades vi både rekrytera och behålla merparten av deltagarna i vuxennybörjarkursen. Andelen föräldrar som inte själva vågat prova på att orientera är fortfarande onödigt stor – särskilt då vi vet att förälderns intresse är avgörande för barnets fortsatta orienterande.

Vad var de viktigaste skillnaderna då mot tidigare år?

  • Tydligare fokus på orientering som idrott vid informationsaktiviteterna innan nybörjarkursen – och under genomförandet.
  • Extra träningstillfällen efter kursen syftande till att befästa Gul svårighetsnivå. Träningarna genomfördes i sin helhet på de fasta kontrollerna i Gånsta.

 

Några slutsatser

  • Tydlighet om vad som erbjuds och förväntas i kursinformation och anmälningsförfarande är viktigt för att locka rätt målgrupp – de som vill lära sig motions-/tävlingsorientera och inte bara bli tryggare vid fjällvandring eller svampplockning.
  • De vuxna nybörjarna bör organiseras i en egen träningsgrupp av två skäl; dels för att befästa orienteringsförmågan under strukturerade former (kursen är kort och intensiv), men framför allt so för att även vuxna har behov att bli sedda, bekräftade och förstå den omgivning de hamnat i. Med en träningsgrupp tillgodoser vi båda dessa behov.

 

Vad skall detta resonerande mynna ut i då?

Vid nybörjarkurserna har vi oftast varit 2-3 ledare. För att kunna driva den fortsatta träningen behöver jag dock stöd.

Den fortsatta träningen utgörs till största delen av OL-banor på Vit/Gul nivå och genomförs på de färdiga banor på de fasta kontrollerna i Gånsta, d v s utan dukningsbehov. Ledaren behöver alltså inte ägna mycket tid åt praktiska förberedelser. Totalt blir det ungefär 8 fortsatta träningar under året. Med 2-3 hjälpledare bör belastningen bli hanterbar för de flesta.

 

Vill Du bidra?

Är Du intresserad av att vara hjälpledare vid några av dessa träningar, gillar att stödja och hjälpa andra – och behärskar Gul svårighetsnivå. Du får mer än gärna själv ha färsk nybörjarerfarenhet – då förstår du nybörjarens utmaningar och behov.

Jag kommer att kontakta de jag spontant tror kan bidra, men jag har ju inte koll på alla dolda förmågor i klubben – så kontakta mig om du är intresserad!

 

Patrik Lander
patriklander@gmail.com
0734-479074